Tull & fjas

Mener brunosten fremmer rasisme

18

Et stort antall kjøpmenn har den siste tiden tatt til orde for å boikotte den tradisjonelle brunosten.

Brunosten, eller G-35 som den også er kjent som, har i over 100 år vært en tradisjon på norske frokostbord. Nå mener en gruppe kjøpmenn i hovedstaden at det er på høy tid at osten skifter navn. Hvorfor? Ifølge stadig flere nye nordmenn er ordet «brunost» stigmatiserende, og har rasistiske undertoner.

Geitost

Kjøpmann Abdullah Mohughu ved Grønland Frukt og Hermetikk spør seg selv om hvorfor man ikke rett og slett kan kalle osten for det den er: En ost av geitemelk. Han legger også til at andre matvarer som beskrives av en farge bør skifte navn av hensyn til at folk kan bli krenket. Matvarer som gulost, hvitløk og svartpølse er blant variantene som nevnes.

Grupperingen av kjøpmenn i Oslo håper nå på å få med seg folket på aksjonen. De har derfor opprettet en forening de har kalt «Fargeløs mat er rettferdig mat.

Foreningen ble i forrige uke tildelt 8 millioner kroner i kommunestøtte, og de vil gjennom sitt arbeid på Facebook fremme sin sak for å skape rasismefrie hyller i landets dagligvareforretninger.

Er dette en sak du ønsker å kjempe for? Del gjerne dine synspunkter i vårt kommentarfelt.

Nyhetshjulet

Den yngste i søskenflokken er mammas favoritt viser ny studie

Forrige artikkel

Norge innfører 18-årsgrense på Pepsi Max: Skaper avhengighet.

Neste artikkel

Kanskje du også liker

18 comments

 1. No får dem ro sæ ned. Ska vi slutt å kall svart maling for svart og no da?
  Fullstendig latterlig

  1. 13 kommentarer hittil, og kun 2 har skjønt at det er tull. Hallooo……..????

 2. Siden nordmenn flest synes brunost er godt, så burde en vel heller snu på flisa og se på navnet som noe positivt – også i forhold til dette med rase. Det synspunktet som går på at navnet brunost er rasistisk, bommer fullstendig. Vi har tross alt i vårt språk navn på fargene brun og svart – og hvit for den saks skyld. Skal vi forby fargenavnene brun og svart i ulike sammenhenger? Skal vi forby bruken av navnet kvitost eller gulost også? Kvitosten kan jo peke hen på det som i cowboybøker ble brukt om de hvite, – blekansikter, og det er heller ikke vanskelig å kunne assosiere gulosten med skjellsordet “guling” om folk fra det fjerne østen.
  Hadde jeg vært oppvokst på prærien i Dakota for 200 år siden, hadde jeg undertegnet dette skrivet med “rauost” – jeg mener rødhud. Ugh!

  1. Hva skal vi gjøre med sosisser som da kan brukers som skjellsord om folk i byen eller minne om ander kroppsdeler

   PS. Kan krenke de med liten tiss

 3. Det blir bare latterlig at dette i det hele tatt diskuteres

 4. SKØYERN TOK IKKE HUMOREN MED DET SAMME,MEN DET SKULLE IKKE FORUNDRE MEG OM DETTE BLIR DISKUSJONSTEMA EN DAG.

 5. Nå holder det. La språket vårt få være språket vårt. Komme her å forandre på det vi IKKE selv anser som rasisme for så å selv anse som rasisme. Vet dere, di som kaller dette rasisme eller mange andre situasjoner som språket vårt blir antastes er deres egen holdninger som selv lager rasisme. IKKE Ola Normann selv. Jeg koker rett å slett å blir regelrett skikkelig sint, dummeste jeg har hørt. NÅ burde vi faktisk selv demonstrere for det vi blir beskylt for snart. For å skade landet vårt sine tradisjoner som IKKE ble ansett som rasisme før di selv ropte ulv, er på tide vi setter en stopper for.

 6. Det her må være fake.8 mill til det her.Hvem er det som vil utslette vår kultur og samfunn????

 7. Dette var det dummeste jeg har hørt noen gang. Dette har ikke noe med rasisme å gjøre. Dessutan så var brunosten her først i landet. Vi har våre tradisjoner her og det må alle som flytter hit respektere.

 8. Galskap, Brunosten står, blir der også forbud og sole seg om sommeren? Ola Dunk bøyer seg, så snart kann hann kjøsse seg sjøl i der du vet, tør ikke skrive hvor, for der er fargen der er, ja gudane hvet hva den er, men forgudet er den!!!!

 9. Det må da gå ann å våkn opp snart, vi er tross alt i 2020 kjære landsmenn. Skulle tro verden hadde utviklet seg mer enn dette. Skjemmes av den “Norske” stat!!

 10. Akk ja. Det kreves visst litt IQ for å skjønne at noe er satire, og ser man på kommentarfeltet er nok mangelen på denne intelligens den største trusselen mot det norske samfunn pr. idag.

 11. Nå får dem faen meg gi seg. Brunost er et pålegg. Har ingenting med rasisme å gjøre. Skal all sjokolade bort også da??? Mye rart man skal høre før øra detter av

 12. Altså, seriøst??? Dette MÅ da være en altfor tidlig 1 april spøk??!! Osten er da brun, er den ikke?? Det får være måte på hårsårhet!! Skal vi slutte å kalle gulosten for gul også da?? Kan tenkes at noen blir støtt av det også..?? Nå må vi passe oss, så dette ikke tar helt overhånd…

 13. Står jo til og ned før innlegget «tull og fjas«

 14. Helt utrolig at så mange nordmenn( riktig stavemåte, altså uten stor bokstav) ikke klarer å lese norsk satire. Men klage på utlendinger det gjør de…

 15. Hvor ufattelig treige er dere som har ramla for denne artikkelen, egentlig?
  Hele nettsida blinker jo “TULL OG FJAS”, men dere er for evneveike til å lese det, eller??

 16. Å kalle brunosten for noe annet er som å be Allah bytte navn til noe norskt som: Ivar.

Skriv kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *